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Acceso al texto completo restringido a Biblioteca INIA Las Brujas. Por información adicional contacte bibliolb@inia.org.uy.
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Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha :  17/10/2019
Actualizado :  24/02/2022
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Autor :  LADO, J.; GAMBETTA, G.; ZACARÍAS, L.
Afiliación :  JOANNA LADO LINDNER, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; GIULIANA GAMBETTA, Facultad de Agronomia, Universidad de la Republica, Montevideo, Uruguay; LORENZO ZACARIAS, Instituto de Agroquímica y Tecnología de Alimentos, Consejo Superior de Investigaciones Científicas (IATA-CSIC), Valencia, Spain.
Título :  Key determinants of citrus fruit quality: Metabolites and main changes during maturation.
Fecha de publicación :  2018
Fuente / Imprenta :  Scientia Horticulturae, 15 March 2018, Volume 233, Pages 238-248.
ISSN :  0304-4238
DOI :  10.1016/j.scienta.2018.01.055
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history: Received 21 July 2017 / Received in revised form 16 January 2018 / Accepted 19 January 2018 / Available online 03 February 2018. Funding text: The financial support of the research grants AGL-2015-70218R (Ministerio de Economia, Industria y Competitividad, Spain) and PROMETEOII 2014/27 (Generalitat Valenciana) is gratefully acknowledged.
Contenido :  ABSTRACT. Citrus is one of the main fruit crops in the world and widely recognized by their organoleptic, nutritional and health-related properties of both fresh fruit and juice. The genetic diversity among the genus and the autonomous and independent changes in peel and pulp, make the definition of standard maturity indexes of fruit quality difficult. Commercial maturity indexes in the citrus industry are usually based on peel coloration, percentage of juice, soluble solids/acidity ratio but their relevance may differ among varieties and the specific requirements of the markets. There is also a marked influence of environmental and agronomic conditions such as light and temperature, rootstock selection and plant nutrition, among others. Besides commercial requirements, a more comprehensive definition of fruit quality should also consider organoleptic and nutritional properties that are determined by a complex interaction among a number of bioactive components. Citrus fruit are an excellent source of many phytochemical, including ascorbic acid, carotenoids (antioxidant and pro-vitamin A), polyphenols, flavonoids, limonoids, terpenoids, etc., which greatly contribute to the health-related benefits of these fruits. Criteria and definition of the main maturity indexes for citrus fruit worldwide are described, as well as changes during fruit maturation in key components affecting organoleptic and nutritional properties. Moreover, the involvement of hormonal and nutritional signa... Presentar Todo
Palabras claves :  ACIDITY; COLOR; ETHYLENE; MATURATION; PLATAFORMA AGROALIMENTOS; QUALITY; SOLUBLE SOLIDS.
Asunto categoría :  F01 Cultivo
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB101986 - 1PXIAP - DDPP/SCIENTIA HORTICULTURAE/2018

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Registro completo
Biblioteca (s) :  INIA Treinta y Tres.
Fecha actual :  21/12/2022
Actualizado :  21/12/2022
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Agropecuarias
Autor :  CUITIÑO, M.J.; CIBILS-STEWART, X.; BARAIBAR, N.; HACKEMBRUCH, F.; GIAMBIASI, M.
Afiliación :  MARIA JOSE CUITIÑO DE VEGA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; XIMENA CIBILS-STEWART, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; NICOLÁS BARAIBAR PEDERSEN, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; FERNADO HACKEMBRUCH, Investigación y Desarrollo - ALUR (Alcoholes del Uruguay); MARIO ALEJANDRO GIAMBIASI RODRIGUEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay.
Título :  Pulgón amarillo del sorgo (PSA): nueva plaga que atenta la producción de sorgo en Uruguay.
Fecha de publicación :  2022
Fuente / Imprenta :  Revista INIA Uruguay, Diciembre 2022, no.71, p. 84-87.
Serie :  (Revista INIA; 71)
ISSN :  1510-9011
Idioma :  Español
Contenido :  Este artículo presenta los resultados de un estudio cuyo objetivo f fue identificar, a nivel de especie, los pulgones del complejo Mss que están afectando el cultivo de sorgo en nuestro país. Se prevé continuar generando información nacional que sirva de insumo para ajustar su monitoreo, manejo y control a nivel de sistema productivo.
Palabras claves :  ENTOMOLOGIA; PLAGAS DE LAS PLANTAS; PULGONES; SISTEMA AGRÍCOLA GANADERO; SORGO.
Asunto categoría :  H10 Plagas de las plantas
URL :  http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/16933/1/INIA-71-diciembre-2022-Cuitinio.pdf
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Treinta y Tres (TT)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
TT104153 - 1INIAP - DDUY/REVISTA INIA/2022/71revinia 71
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